torstai 31. joulukuuta 2015

Vuoden kulttuuriteko 2015: Vapaan Vyöhykkeen paluu

Vapaa Vyöhyke: radio-ohjelma hämärän rajamailta - tai ainakin 1990-luvulta.

 
Tämmöinen nössön porvarillinen otsikko ei millään riitä tekemään tarpeeksi oikeutta vuoden kiinnostavimmalle kulttuuriteolle. Vuoden kulttuuriteko tuo väistämättä mieleen takkatulen ääressä kirjaan syventyneen, viinilasillista maltillisesti lipittävän, villatakkiin ja vakosamettihousuihin pukeutuneen kulttuuri-intellektuellin, joka nyökkäilee hillitysti hymisten moisille nimityksille  vaikka todellisuudessa kyseessä on dinosauruksella ratsastava kyborgi-keisari, joka kärventää harhaoppisia silmistään leiskuvilla punaisilla lasersäteillä!

Korviemme ulottuville on nimittäin saapunut tajuntaa laajentava aikamatka 1990-luvun mehukkaimpaan radiohistoriaan. Tai sitä se on ainakin meille skient... science fictionin, kauhun ja fantasian ystäville! Ysärin pimeinä alkuvuosina Radiomafian taajuudella ilmestyi nimittäin kerran viikossa parituntinen tykitys nimeltä Vapaa Vyöhyke. Ohjelmassa kuultiin muun muassa Tähtivaeltaja-maestro Toni Jerrmanin toimittamia juttuja.

Itse olin tuohon aikaan vielä aivan liian natiainen kääntääkseni oikealle taajuudelle oikeaan aikaan, mutta nyt on koittanut oiva tilaisuus korjata menneisyyden erheet ja täyttää yleissivistykseen jääneet mustat aukot, sillä Baron von Frankenstein on suuressa armorikkaudessaan digitoinut kaseteilta häiritsevän kovatasoisen kattauksen tätä tiukan asian ja älyvapaan hörhöilyn audiovyöhykkeellä räiskyvää ilotulitusta.

Ja jos vielä emmit, kysy itseltäsi oletko kiinnostunut ufoista, Alien-leffoista, Tolkienista, David Eddingsistä (!!), Philip K. Dickistä...

Vastaa kyllä ja ohjaa itsesi hämärän rajamaille Vapaa Vyöhyke - Paluu -blogiin!

Hyvää uutta vuotta!

4 kommenttia:

 1. Todellakin, hyvää uutta vuotta, aivan mahtavaa!

  VastaaPoista
 2. Jep, muutaman kerran repeillyt ääneen silkasta korvahunajaisesta onnesta näitä kuunnellessa, niin kovaa kamaa kyseessä!

  VastaaPoista
 3. Eikö tätä saastaa voisi jo unohtaa? Pitääkö edelleen kaikenmoisin palkinnoin oikein hekumoida tällaista roskaa, säälittävää retroilua taantuneille perversseille? Ettet häpeä! *röyhtäisee* Hauskaa uutta vuotta nyt kuitenkin, mutta toivottavasti kukaan ei käy tuolla blogissa tai kuuntele noita juttuja... menkää vaikka hiihtämään sen sijaan.

  VastaaPoista
 4. Ehdottomasti pitää, miten muuten sitä voisi ymmärtää nykyhetken scifiä, kuin kuuntelemalla menneen vuosituhannen scifi-ohjelmia. Ja onneksi sinne hiihtoretkellekin voi ottaa mukaan kannettavan kasettisoittiminen tai mobiilin älykännykän vai mitä näitä nyt onkaan. Scifiä ja sporttia!

  VastaaPoista