torstai 15. tammikuuta 2015

Shanghain nörttiskene

Transformerseista tuttu robotti päivystää elektroniikkaliikkeen edessä lokakuussa 2013.

 
Maailman suurimmassa kaupungissa on tilausta myös kaupalliselle nörttikulttuurille. 24 miljoonan ihmisen satamakaupungista löytyy arcade-pelihalleja, massiivimoninpeleihin erikoistuneita nettikahviloita, korttipelejä ja keräilyfiguureita myyviä liikkeitä. Ilmansaasteista kärsivän Shanghain kasvavalle keskiluokalle onkin tarjolla runsaasti globaalin nörttikulttuurin hedelmiä.

(Juttu on julkaistu alunperin toisaalla joulukuussa 2013, joten muutama asia on vuoden aikana varmasti muuttunut  esimerkiksi tilastoissa. Toivon mukaan tästä ei aiheudu korjaamatonta mielipahaa.)
 
Näkymä Bundin rantabulevardilta Pudongiin. Edessä virtaa Huangpujoki.

 
Aloitan Shanghain nörttikierroksen Madang Roadin metroaseman liepeillä sijaitsevasta Games Workshopista. Kyseessä on taktisiin miniatyyrisotapeleihin erikoistunut ketju, joka perustettiin alun perin Isossa-Britanniassa vuonna 1975. Myyntivalttina ovat maalattavat pikku-ukot, joista pelaajat kasaavat itselleen armeijan. Shanghain Games Workshop avasi ovensa kaksi vuotta sitten. Nykyään liikkeitä on kaksi.

Parikymppinen myyjä Xu Qi Liang puhuu sujuvaa englantia ja suostuu mielellään vastaamaan muutamiin kysymyksiin. Käy ilmi, että liikkeen asiakkaista noin puolet on paikallisia ja loput ulkomaalaisia. Entä minkälainen on naisten osuus pelaajista?

"Olen pelannut seitsemän vuotta ja tavannut tuona aikana kaksi naispelaajaa", toteaa Xu hymyillen.

Tässä taitaa olla kyseessä globaali ilmiö; jokin näissä pikku-ukoilla pelattavissa strategisissa sotapeleissä ei yksinkertaisesti vetoa naisiin. Kynnys uuden harrastuksen aloittamiseen ei kuitenkaan ole mahdoton. Xu kertoo liikkeessä järjestettävistä peliturnauksista sekä opetuspeleistä, joihin kuka tahansa pääsee osallistumaan. Liikkeessä tarjotaan myös opastusta miniatyyrien maalaamiseen.
 
Xu Qi Liang on pelannut Games Workshopin pelejä seitsemän vuotta.

 
Jatkan maallista vaellustani Fuxing Middle Roadin itäpäässä sijaitsevaan arcade-halliin, josta löytyy yllin kyllin vapaita pelikoneita. Ammuskelu- ja sotapelit eivät näytä kilpailevan samassa sarjassa paikan suosituimman pelikoneen kanssa; suurin osa ihmisistä on kerääntynyt ison kalastuspelipöydän ääreen.

Loushanguanin metroaseman päälle rakennetun kauppakeskuksen käytävällä ohitan suuren W. Y. W. K. -nettikahvilan, jonka ikkunan eteen pysähdyn hetkeksi ihmettelemään.

Nuorten miesten ja naisten valtaamien tietokoneiden ruuduilla pyörivät maailmanlaajuisesti suositut moninpelit, kuten League of Legends, World of Tanks, Starcraft 2, Warcraft 3 sekä World of Warcraft. Ehdottomasti suosituin on ilmainen League of Legends. Pelillä on laskettu olevan 32 miljoonaa aktiivipelaajaa, joista 85 prosenttia on 1630-vuotiaita miehiä.

Nettikahvilan vieressä on Toys Party -keräilyfiguuriliike. Länsimaisesta sekä aasialaisesta populaarikulttuurista tutut hahmot  kuten Iron Man  kököttävät vitriinien valokeiloissa. Lattia on silmän korkeudelle yltävien pahvilaatikkopinojen peitossa. Syykin selviää pian; samaan tilaan on aukeamassa kaveriporukan perustama baari, jossa voi pelata videopelejä isolta kankaalta.

Samaisen kauppakeskuksen ylimmästä kerroksesta löytyy toisenlainen peliluola. Hämyisän arcade-hallin pelikoneet seisovat näytöt pimeinä  kaikki paitsi kalastuspelipöytä, jonka digitaalisen hehkun ääreen on täälläkin kokoontunut kiitettävästi porukkaa.

Myös vanhemmat ihmiset viihtyvät pelien parissa. Lähiseudun kerrostaloalueiden pihoilla istuu aamusta iltaan mahjongin parissa aikaa viettäviä eläkeläisrouvia ja -herroja. Jopa rakennusten pihoille aukeavat kerhotilat ovat täynnä mahjongin pelaajia. Kotipihoillaan viihtyviin ikäihmisiin ei kauppakeskuksen pelihalleissa juurikaan törmää.

Nousen Xujiahuin metroasemalta matkani viimeiseen kohteeseen. Valtavan kauppakeskuslabyrintin neljäs kerros on todellinen nörttien paratiisi. Täältä löytyy esimerkiksi monipuolinen valikoima robottifiguureita.

Kerroksen laitimmaisessa kulmassa sijaitsee erilaisiin korttipeleihin erikoistunut Toys Dream -liike, jonka pelitila on näin lauantain kunniaksi ahkerassa käytössä.

Kymmenkunta 1530-vuotiasta nuorta istuu pöytien ääressä korttia lätkien. Nuoret miehet ja yksi nainen ovat uppoutuneet velhojen taistelua kuvaavaan fantasiamaailmaan sijoittuvan Magic: The Gathering -pelin syövereihin. Alun perin 20 vuotta sitten lanseeratun pelin suosio ei näytä laantuvan: pelillä on arvioitu olevan maailmanlaajuisesti 12 miljoonaa aktiivipelaajaa. Globaali ilmiö tämäkin.

***
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti